tisdag 5 juni 2012

Fortbildning på jobbet!


Har varit på en superbra föreläsning idag som jag bara måste tipsa om!
Iallafall om man jobbar i skolans värld eller har egna barn som har problemskapande beteenden ibland.

Föreläsaren heter Bo Hejlskovelvèn o har även skrivit en bok som jag bara måste shoppa!
Kul när man får gå på bra föreläsningar i jobbet, sånt gillas!!



Hantering av problemskapande beteende i skolan.

Skolans primära uppdrag är att undervisa. Det innebär att beteendeproblem ofta ses som någon annans ansvar. Man fokuserar därför ofta insatser kring familjen eller exkluderar elever med problemskapande beteende. Dagens föreläsning syftar till att ge skolans personal praktiska verktyg att hantera utåtriktat och störande beteende med. Metoderna som introduceras bygger på affektteori och neuropsykologi, och har visat sig ha god evidens i förhållande till att förebygga våld och konflikter.
Dagens första halvdel handlar om förhållningssätt och teori, den andra halvan om metod och bemötande. Målet är att dels erbjuda effektiva metoder, dels ge deltagarna en ram att utveckla egne metoder utifrån.

Program, heldag:

Förmiddag: Förhållningssätt och teori: Ansvar och kontroll. Eftermiddag: Metod: Kravanpassning, låg-affektiv pedagogik och avledning.

Föreläsningarna ges också i halvdagsförmat, 3-3,5 timme.

Neuropsykiatriska funktionshinder

I de senaste 20 åren har fler och fler fått diagnoserna ADHD, Aspergers syndrom, autism och Tourettes syndrom. Föreläsningen tar utgångspunkt i sambandet mellan omgivningens krav och förväntningar och vem som får diagnos. Avgränsande symptom och diagnoskriterier genomgås snabbt, varefter det fokuseras på bredare beskrivande symptom som empatistörning, strategistörning och sinnesmässiga svårigheter.

Stress och belastning

Vid neuropsykiatriska funktionshinder (eller utvecklingsstörning, eller psykiatriska åkommor) fokuseras ofta på diagnostiska kriterier och sällan på vad som orsaker svårigheter i vardagen. Föreläsningen handlar om en av de viktigaste faktorer för funktionsnivå och trivsel hos människor med xxxx, och utgår från en modell för beskrivning och behandling av stress och belastning i vardagen.

Etik och bemötande

I omsorg, vård och skola arbetar personalen i en maktrelation. Det innebär ett ansvar för att upprätthålla brukarens/patientens/elevens rättigheter och värdighet. Föredraget tar utgångspunkt i maktrelationens etik, både i förhållningssätt och metod.


Ha så gott nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar